Sider

fredag den 4. januar 2013

Inspiration til salat!





Puha. Sikke en jul, og sikke et nytår. December er en dejlig måned, men det kan også mærkes på kroppen. Fed julemad flere dage i træk synes at sætte sig lidt. Derfor får jeg sådan lyst til at spise en masse sundt og grønt her til januar! (og helst resten af året... ;) )
Jeg har aldrig været gode venner med salat. Har altid syntes det er kedeligt.. Jeg har aldrig været fan af dressinger som "Thousand Island" og lignende. Derudover syntes jeg det kan være svært at kombinere en salat uden det bare er det sædvanlige iceberg, tomat, majs og agurk. Så mit grønsags indtag har mere bestået af gulerødder og peberfrugter ved siden af min mad. 
MEN
Så købte jeg en Jamie Oliver bog, "Alle kan lære at lave mad". Ikke fordi jeg som sådan synes jeg har brug for at lære det. Men fordi jeg godt kan lide kogebøger med mange billeder, og simple måltider, som ikke er for hårde ved pengepungen. Jeg syntes tit at kogebøger bliver for avancerede, hvor man skal have eksotiske grønsager, og 100 forskellige olier og krydderier, som man bare ikke har råd til at have liggende i længden. Derfor er jeg glad for Jamie Oliver. Det altid enkle men lækre retter! 
Da jeg så bladrede igennem den, så jeg afsnittet om salat. Her var der ingen decideret opskrift. Istedet er der opskrift på 4 forskellige dressinger, og så et afsnit om "Filosofien bag en god salat".  Her har han så lavet forskellige kategorier indenfor hvad der bør indgå i en god salat. Herefter beder han én om at vælge 1 råvare fra hver kategori og sammensætte den med dressing. Smart! Selvfølgelig kan man vælge udenfor kategorierne, men det bare et eksempel, og man kan ikke gå galt. Kategoriener ser således ud:

bløde: hovedsalat, egebladsalat, feldsalat, brøndkarse
sprøde: romainesalat, hjertesalat, julesalat, radicchio
krydderurter: mynte, basilikum, bredbladet persille, rucola
grøntsager: agurker, tomater, gulerødder, bladselleri
oste: parmesan, mozzarella, feta, blåskimmel
knas: tørristede frø og kerner, ristede pinjekerner, brødcroutoner, smuldrede poppadums

Smart! Jeg har aldrig overvejet at putte krydderurter i min salat. Ej heller andre oste en mozzarella. Og knas har jeg heller ikke tænkt på før! 
Så ideen er altså at man skal vælge 1 ting fra hver kategori, og så lave en salat ud af det! 
Jeg tog selv følgende ting: feldsalat, hjertesalat, bredbladet persille, gulerødder, parmesan og ristede solsikkekerner. 

Jeg skar salaten, hakkede persillen, skrællede gulerødderne i, samt parmesanen, og tørristede solsikkekernerne. 

Som dressing, lavede jeg en fransk dressing. 
Pil 1 hvidløg og hak 1/4 af det fint.
Kom det i et marmeladeglas sammen med 1 tsk dijonsennep, 2 spsk hvidvinseddike, 6 spsk jomruolivenolie og et nip havssalt og peber.
Skru låget på og ryst dressingen sammen.

Herefter skal dressingen bare vendes i salaten :-)

En lækker detalje, som Jamie Oliver skriver, er at en fordel ved dressing er, at kroppen faktisk bedre kan optage forskellige næringsstoffer i forbindelse med dressingens indhold af fedtstof og eddike.

Det bedste ved det hele er, at den salat smagte enormt godt! Faktisk den bedste jeg har smagt tror jeg! Dressingen gjorde meget, men det gjorde persillen, parmesanen og solsikkekernerne også! Jeg kan virkelig anbefale at prøve dette her, hvis man er salatnybegynder ligesom jeg selv. 
Jeg glæder mig helt nu til at lave forskellige slags salater og eksperimentere, for nu har jeg fået smag for det!

Sundt og lækkert! Jeg lavede en grov persille humus til, 
alt i alt et dejlig måltid efter sådan en december måned!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar